Wakker worden!

Dit keer een heel ander stuk van mijn hand.

Verstandiger met geld omgaan. Je eigen revolutie!
Neem even de tijd om dit stuk door te lezen. Ik hoop dat het inspireert en tot nadenken zet.

Elke cryptocursus komt het onderwerp naar voren over goedkoop kopen en duur verkopen. Iedereen snapt dat je dan geld verdient ipv verliest. Dit is de hele kunst op de beurs, maar ook privé!.
Best wel lastig, want emoties zorgen ervoor dat je toch vaak net de verkeerde keuzes maakt. Als een Coin of Token flink gaat plussen dan wil je graag meeliften en word je getriggered om te kopen. Niet doen dus, want de winsten zijn door anderen al genomen en op het moment dat jij denkt mee te liften, is de verkoop en dus daling al weer ingezet.
Continue moet ik erop hameren om juist te kijken naar munten die die geregeld stijgen, maar ook geregeld weer zakken. Deze koop je als ie flink ik de min staat. Wel je onderzoek doen of het een solide bedrijf of organisatie is. Emotie uit, onderzoek doen en rationeel denken dus.

De meeste mensen (90%) vertonen schaapgedrag en zijn geconditioneerd. Ja, jij ook in meer of mindere mate. We worden continue gebombardeerd met reclames en met prikkels om nieuwe dingen te kopen en met de mode en tijd mee te gaan. Dat mode vergankelijk is nemen we voor lief. Om ons heen is iedereen er als de kippen bij om de nieuw uitgekomen smartphone te kopen. Zeker de jeugd.
Als de een wat heeft, moet jij het ook hebben. Als je nu werkelijk kijkt wat er nieuw ontwikkeld is op smartphonegebied dan valt het zeker met de abonnement- of aanschafprijs in het achterhoofd houdend allemaal wel mee.
Waarom moet je met een merkje op je kleding lopen terwijl iedereen weet dat je extra voor het merk moet betalen... Er is ook leuke andere kwaliteitskleding te koop voor betere prijzen.
Waarom "tig"schoenen en laarzen als een paar paar genoeg is?
Rond een voetbal EK of WK een nieuwe TV kopen, terwijl je huidige nog werkt.
Regelmatig een nieuwe auto kopen, terwijl je weet dat je beter een ander "de kop" eraf kan laten rijden...
Het gaat maar door.
Ben jij zo iemand die altijd het nieuwste van het nieuwste moet hebben?
Verreweg de meesten gaan deze geldverslindende wedstrijd uiteindelijk verliezen.
Ik zeg niet dat je een vrek moet worden maar wel tot 10 tellen en er een paar nachtjes over zou moeten slapen of het wel echt nodig is.

De meeste mensen werken voor hun geld. Dat hebben we geleerd op school. Je moet immers een beroep kiezen en geld verdienen.
Hoe verder je doorleert, hoe hoger de kansen zijn op een hoger salaris. Je past je consumeer patroon er echter op aan. Je wordt dan als het ware een slaaf van je eigen keuzes, zeker als je er een lening voor afsluit.
Wist je dat inkomen door werk het hoogst belast wordt.
Inkomsten in box 1 - tot AOW-leeftijd:
IB Schijf 1:     t/m € 20.384                       36,65 %
IB Schijf 2:     € 20.385 t/m € 68.507        38,10 %
IB Schijf 3:     vanaf € 68.508                   51,75 %

Dit zijn we met z'n alleen heel gewoon gaan vinden. De overheid plukt elk jaar meer. Er wordt wat gemopperd, maar accepteren het en gaan door.

Wat de vorige generaties ons ook geleerd hebben is dat je moet sparen. Zo hoef je minder tot niet te lenen bij aankopen en heb je wat achter de hand voor onvoorziene uitgaven.
Inmiddels is de rente nihil of je moet zelfs betalen als je een flinke spaarpot hebt. Met de inflatie die we jaarlijks hebben (groter dan gezegd wordt) boeren we achteruit en wordt jij er in ieder geval niet veel beter van.

Wat moet dan?
Eigenlijk is het heel simpel. Je moet alleen een volledige reset maken in je hoofd.
Alleen consumeren als het nodig is. Daarmee bedoel ik:
- aanschaffen apparaten, auto's ed. alleen bij defecten of als het echt nodig is.
- realiseren dat hoe meer je hebt, hoe meer onderhouden moet worden.
- Schaf eens iets aan waarvan de kop af is.
- abonnementen zijn vaak een verborgen kostenpost.
- leuke momenten in het leven hoeven niet altijd (veel) geld te kosten.
- investeer eens met tijd in elkaar als in materiaal. Hier krijg je meer voor terug als je met geld kan kopen.
- etc.

Je gaat nu ineens maandelijks steeds meer geld overhouden.
Investeer dit nu eens in iets wat geld oplevert of beleg het voor later.

Koop eens wat zilver. Dit is op het moment spotgoedkoop. De ratio goud zilver is tijden rond de 1:40 geweest. Nu 1:78-85. Dat wil zeggen dat zilver t.o.v. goud in waarde gehalveerd is.
Neem mee dat zilver bijna niet meer gewonnen wordt en dat de industriële toepasbaarheid en vraag stijgt. De verwachting is dat de vraag exponentieel gaat stijgen in de nabije toekomst.

Investeren op gewone beurzen vind ik niet verstandig De grote jongens handelen met zogenaamde bots en in milliseconden. Hier kun je niet tegen op. De cyclus van 7 goede jaren is inmiddels ruim verstreken en we gaan zeker binnenkort naar de slechte jaren.

Cryptomunten als Bitcoin en Altcoins is echter een hele nieuwe markt die zeer volatiel is, maar enorm groeit. Alles gaat op de blockchain omdat het veilig is, 100% "waar"is (je hoeft het niet te vertrouwen want het is zo...) en veel efficiënter dan wat dan ook wat we kennen in de automatisering.
De cyclus van Bitcoin en andere crypto's is bijna rond, we staan weer laag. (Zie grafiek). Bekijk ook eens de grafiek van de AEX. Snap je wat ik bedoel?
Wellicht nog een korte dip voor crypto's, die niet in verhouding is en dan gaat het weer naar grote hoogte.
Hoger als het vorige hoog van €17.000 voor 1 Bitcoin. De Altcoins kunnen, als je de goede hebt, makkelijk 20X beter presteren als Bitcoin zelf... (ook dalen natuurlijk)
Als klap op de vuurpijl hoef je over de winsten maar weinig belasting te betalen.

Belasting over mermogen uit beleggingen:
0-30.360 euro         0%
30.361-102.010 euro     0,58%
102.011-1.020.096 euro     1,34%
1.020.097 euro en meer     1,68%

Ja, je ziet het goed.

Even een rekenmodel (geen garantie).
je koopt nu voor €1000,00 Bitcoin. Dat is nu 0,29 Bitcoin.
De koers gaat weer naar een nieuw hoog, zeg hetzelfde als de vorige. Dan heb je 17.000 x 0.29 = €4930 (+493%)
Dat krijg je op een spaarrekening niet. Sterker nog dat heeft na een jaar een waarde na inflatiecorrectie van 1000 - 2% = €980,00
Als je hetzelfde bedrag in een goede Altcoin zet dan kan je naar een bedrag 20 x 4930 = €98.600 (+9860%) Nu denk je dat kan nooit. Het is in 2017 in een paar maanden tijd wel gebeurd.
Denk dan eens dat de ontwikkelingen doorgaan, steeds meer bedrijven hebben het over de blockchain techniek en een nieuwe cyclus begint.
Als je een beetje een kansberekening kan maken dan zie je dat de kansen en rendementen veel beter zijn dan sparen.

Ik ben heel sober geweest in de berekening, maar stel dat je de helft of een kwart rendement hebt, dat is altijd nog veel beter als je geld op consumeert of enkel spaart.

Stop met het consumerende kuddegedrag, overdenk je leven en je koopgedrag. Bekijk het van een afstandje, stap uit je comfortzone en doe het anders.
Als je in de kudde blijft lopen dan ga je sowieso geplukt worden aan alle kanten en ben je slechter af als dat je eigen keuzes maakt!

Mocht je het anders willen doen en de eerste stappen willen zetten dan kan Cryptoskompas.nl je persoonlijk of in cursus/workshopvorm op weg helpen. Het is heel belangrijk om wegwijs gemaakt te worden in deze nieuwe wereld. Wij zitten al vanaf 2012 midden in deze wereld.